Vijesti

Održan prvi projektni sastanak projekta iz programa Erasmus+

Projekt „Dvije i pol minute do ponoći – inovativni obrazovni pristup o problemima klimatskih promjena namijenjen osnovnim školama“ osnovan u okviru programa Erasmus+, započeo je 1. studenog 2017. godine i trajat će 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 135.050 EUR.

Cilj projekta je povećanje kompetencija i vještina razumijevanja osnovnoškolskih učitelja i učenika o znanosti o klimi i nužnosti primjene obnovljivih izvora energije u i izvan učionice, kao i razvoja snažnog sustavnog razmišljanja o prognozama vezanim uz klimatske promjene ohrabrujući kritičko razmišljanje o uzrocima ovog prirodnog fenomena. U projekt su uključena tri javna tijela: općina Peshtera (Bugarska, koordinator projekta), lokalna samouprava Grada Ludbrega (Hrvatska) i komunalno poduzeće KJP Vodovod iz mjesta Kočani (Makedonija) koji će razviti transnacionalni strategijski dokument o partnerstvu kako bi se definirali problemi vezani uz klimatske promjene; tri stručne nevladine organizacije: REAP (Bugarska), MAGA (Makedonija) i REAN (Hrvatska) bit će uključeni u jačanje kapaciteta i osposobljavanje učitelja te tri pilot osnovne škole: Patriarh Evtimiy (Bugarska), Krste P. Misirkov (Makedonija) i OŠ Ludbreg u kojima će se provesti pilot aktivnosti poučavanja učenika o temi problema vezanih za klimatske promjene i mogućnošću korištenja otvorenih obrazovnih resursa (OER WEB 2.0) u školskoj godini 2018/2019.

Projekt je započeo prvim sastankom održanim 3. studenog 2017. u Pešteri (Bugarska). Sastanak je otvorio gradonačelnik Grada Peštere koji je pritom održao i kratku konferenciju za novinare. Tijekom sastanka svi partneri potpisali su sporazume o partnerstvu, raspravljeno je o trenutnim zadacima i aktivnostima te je osnovan Odbor za nadzor provođenja projektnih aktivnosti.