Promocija opreme u sklopu projekta EduTech Ispis E-mail

Dana 25. rujna 2013. u koprivničkoj osnovnoj školi Đuro Ester održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene glavne aktivnosti koje se provode u sklopu projekta EduTech, a su to uvođenje nove tehnologije u obrazovni sustav te upotreba obnovljivih izvora energije i podizanje razine svijesti o zaštiti okoliša  kod djece. REA Sjever je kao projektni partner na tri osnovne škole instalirala solarne sustave te postavila kante za separaciju plastičnog otpada dok je Grad Koprivnica u svakoj od škola instalirao po dvije pametne ploče. Svim nazočnima prezentiran je način rada s pametnom pločom te funkcioniranje solarnog sustava koji će školama omogućiti uštedu korištenja električne energije, a učenicima poslužiti da pobliže upoznaju pretvorbu sunčeve energije u električnu.

 
IPA CBC Mađarska - Hrvatska radionica u Pečuhu Ispis E-mail

U Pečuhu je dana 12. rujna 2013. održana druga radionica Zajedničkog tehničkog tajništva (JTS) Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007-2013. Prva takva radionica bila je održana u Čakovcu prije dva mjeseca, a iste su namijenjene korisnicima programa. Tema radionice bila je mogući napredak i ciljevi budućeg programa, a temeljena je na provedenoj SWOT analizi konzultanata angažiranih od strane JTS-a. Predstavnici Agencije zastupali su interese same Agencije i gradova osnivača te se pokušali izboriti za što veću zastupljenost obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u budućim prioritetima i natječajima.

 
Sudjelovanje na nacionalnoj konferenciji u Siofoku Ispis E-mail
Predstavnici REA Sjever 9. rujna posjetili su grad Siofok u Mađarskoj te prisustvovali Nacionalnoj konferenciji o upotrebi obnovljivih izvora energije i načinima financiranja u sklopu projekta CHREN – hrvatsko-mađarska mreža obnovljivih izvora energije. Cilj projekta CHREN je jačanje prekogranične suradnje u istraživanju inovacija i razvoja u području obnovljivih izvora energije. Organizatori konferencije su hrvatski i mađarski partneri koji sudjeuju u projektu, a predavači su bili predstavnici općina i gradova, te organizacija koje se bave pitanjima s područja energetike. S obzirom na zajedničke interese, REA Sjever je tokom i nakon konferencije uspostavila kontakte sa stručnjacima iz Hrvastske i Mađarske.
 
Projektni sastanak u Velenju Ispis E-mail

Predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever prisustvovali su 5. rujna 2013. projektnom sastanku u Velenju (Slo) u sklopu GeoSEE projekta. Na sastanku su također bili nazočni partneri iz Slovenije, Italije, Mađarske, Makedonije i Bugarske. Teme o kojima se raspravljalo vezane su uz proračun projekta, eventualne promjene u proračunu, zatim aktivnosti iz radnih paketa 5 i 6, te organizacija konferencije koja će se održati u studenome u Makedoniji i Bugarskoj.

 
Koprivnici nagrada Europske komisije Ispis E-mail

Koprivnica osvojila nagradu Europskog energetskog tjedna – ManagEnergy Local Energy Action Award (Nagrada u kategoriji „Upravljanje energijom“) za projekt Novo lice Koprivnice. Dodatno, Novo lice Koprivnice uvršteno je i među pet finalista u kategoriji „Stanovanje“. Ukupno su za nagradu Europskog energetskog tjedna prijavljena 224 projekta za Europsku nagradu za energetsku učinkovitost. Riječ je o ambicioznom projektu gradske vlasti čiji je cilj stvoriti zelenu, energetski efikasnu i prosperitetnu Koprivnicu nove kulture življenja. Odnosi se na područja energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije, učinkovito korištenje voda, održivo upravljanje otpadnim vodama, održiv promet i smanjenje emisije stakleničkih plinova. U ovaj jedinstveni koncept uključene su sve gradske ustanove i poduzeća.

 
Grad Varaždin potiče OIE Ispis E-mail
Grad Varaždin 23.05.2013. godine objavio je Natječaj za sufinanciranje nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama za pripremu tople vode i kao potpore grijanju na području Grada Varaždina u 2013. godini. Cilj ovog Natječaja je ugradnja 18 solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode i dopunu grijanju. Troškovi opreme i ugradnje navedenih sustava u kućanstvima sufinancirati će se s nepovratnim sredstvima u visini do 55% vrijednosti sustava odnosno do maksimalnog iznosa od 16.000,00 kn po sustavu (uključujući PDV). Navedenu potporu u visini do 40% ukupne investicije sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Varaždin u visini od 15% ukupne investicije.
 
Grad Koprivnica potiče OIE Ispis E-mail

Grad Koprivnica 17.05.2013. godine objavio je Natječaj za sufinanciranje ugradnje sustava obnovljivih izvora energije - poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Grada Koprivnice za 2013. godinu. Cilj ovog Natječaja je ugradnja 10 solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode i dopunu grijanju, te ugradnja 5 kotlova na biomasu za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Troškovi opreme i ugradnje navedenih sustava u kućanstvima sufinancirati će se s nepovratnim sredstvima u visini do 51% vrijednosti sustava odnosno do maksimalnog iznosa od 15.300,00 kn po sustavu (uključujući PDV). Navedenu potporu u visini do 40% ukupne investicije sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Koprivnica u visini od 11% ukupne investicije.

 
Međunarodna ManagEnergy konferencije na temu EPC-a Ispis E-mail

Regionalna energetska agencija Sjever u suorganizaciji s Europskom komisijom kroz tehničku inicijativu ManagEnergy, Gradom Koprivnicom kroz projekt Covenant Capacity i HGK – Županijskom komorom Koprivnica organizira međunarodnu konferenciju na temu Ugovaranja energetskog učinka (eng. Energy performance contracting). Konferencija će poslužiti kao razmjena znanja i mišljenja međunarodnih i domaćih stručnjaka, te kao temelj za daljnji razvoj EPC tržišta i realizaciju  projekata iz Akcijskih planova energetski održivog razvitka (SEAP).  

Konferencija će se održati u 26. i 27. ožujka 2013. godine u prostorijama HGK – Županijske komore Koprivnica, Frankopanska ulica 3, Koprivnica, s početkom u 09:00 sati.

Više o samom događaju kao i prijavu možete pronaći u priloženim dokumentima.

Program konferencije

Prijava za konferenciju

 
FZOEU objavio natječaje Ispis E-mail

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je 12. prosinca 2012. devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 84,5 milijuna kuna. Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 137/12, a svoje projekte na iste mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, građani, trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe.

Više informacija pronađite na www.fzoeu.hr

 
Grad Križevci potiče ugradnju solarnih kolektora Ispis E-mail

Grad Križevci objavio je natječaj za poticanje ugradnje solarnih kolektora kod fizičkih osoba s područja Grada Križevaca. Natječaj traje do 31. siječnja 2013. godine, a Grad će poticati ugradnju s maksimalno 10.000,00 kn ili 40% od ukupne investicije.

 
Natječaj za mjeru 302 produljen do 31. prosinca 2012. Ispis E-mail

Uslijed velikog interesa korisnika za korištenjem sredstava IPARD programa – Mjere 302, koji omogućuje i investiranje u obnovljive izvore energije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvo poljoprivrede, donijeli su odluku kako se aktualni natječaj za mjeru 302 neće zaključiti 12. listopada, kako je bilo ranije najavljeno, već će se prijave na isti moći poslati zaključno s 31. prosinca 2012. Temeljem provedenih analiza spremnosti projekata, na ovom natječaju očekuje se rekordan broj prijava, čemu će svakako doprinijeti i produženje trajanja natječaja.Puno uspjeha u prijavama želi Vam REA Sjever.

 
Seminar u sklopu IEE projekta BiogasIN Ispis E-mail
18. rujna 2012. utorak, u organizaciji Energetskog Instituta Hrvoje Požar i Regionalne energetske agencije Sjever održat će se "2. radionica za podizanje kapaciteta financijskih tijela o mogućnostima financiranja projekata bioplina“. Radionica će se održati u Tehnološkom parku, Zagrebačka 89. u Varaždinu. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz dostavu ispunjenog prijavnog obrasca koji se nalazi ispod teksta u dokumentu „Poziv i program – 18.9.2012“.

Program seminara

 
Krovne solarne elektrane - predavanje u Virovitici Ispis E-mail
Regionalna energetska agencija Sjever u suradnji s Gradom Virovitica organizira predavanje na temu "Krovne solarne elektrane do 30kW“. Predavanje će biti održano 26. lipnja 2012. u Virovitici u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice, Trg bana J. Jelačića 5, s početkom u 18 sati. Saznajte iz prve ruke o zakonskim procedurama, priključenju na električnu mrežu i tehnologiji, postavite pitanja, uspostavite kontakte
 
 
Promocija slikovnice „Eko pustolovina“ u Virovitici Ispis E-mail

Regionalna energetska agencija Sjever je 5. lipnja posjetila osnovne škole u Virovitici kako bi promovirala slikovnicu „Eko pustolovina“. Naime, Agencija je učenicima 4. razreda osnovnih škola prezentirala i podijelila slikovnicu „Eko pustolovina“ koja je rezultat suradnje OŠ „Đuro Ester“ iz Koprivnice, umjetnika Branimira Dolenca i Agencije. Slikovnica se bavi tematikom obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša što se djeci pokazalo veoma interesantno s obzirom na mnoga pitanja iz područja zaštite okoliša koja su djeca postavila predstavniku Agencije.

 
Krovne solarne elektrane do 30 kW Ispis E-mail

Regionalna energetska agencija Sjever 29. svibnja organizira predavanje na temu „Krovne solarne elektrane do 30kW“. Predavanje će biti održano u Koprivnici u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1, s početkom u 18 sati. Cilj predavanja je promocija krovnih solarnih elektrana, podizanje razine znanja i dostupnost informacija.

Program seminara