Sažetak projekta

CILJ PROJEKTA EUCityCalc je razviti alat koji će pružiti potporu javnim vlastima u planiranju ostvarenja ciljeva prema klimatskoj neutralnosti.
Mnogi gradovi obvezali su se razviti i provoditi Akcijske planove energetski i klimatski održivog razvitka (SEAP-e i SECAP-e) kroz inicijative poput Sporazuma gradonačelnika, a neki su se čak i obvezali da će postati klimatski neutralni do 2050. godine.

Unatoč ambicioznim kratkoročnim i dugoročnim obvezama samo je nekoliko gradova uspjelo provesti planove u konkretne strategije provedbe s opipljivim putevima dekarbonizacije.
Zbog toga gradovi trebaju imati na raspolaganju alate, informiranje i vještine koje ih osnažuju da postaju lokalni tranzicijski lideri. Tu se vidi potreba za EUCityCalc alatom za modeliranje koji gradovima pruža podršku u izradi prilagođenih tranzicijskih puteva i scenarija politike uzimajući u obzir teritorijalne specifičnosti i odražavajući gradsko upravljanje.

U okviru projekta biti će podržano 10 pilot gradova, a od toga 3 u Republici Hrvatskoj (Varaždin, Koprivnica i Virovitica).
Kroz učenje na temelju praktičnih primjera, radionice za podizanje kapaciteta te mobilizacijom lokalnih dionika u stručne radne skupine, EUCityCalc će osnažiti gradove u stvaranju jasne i konkretne mape puta prema klimatskoj neutralnosti.

REZULTATI PROJEKTA:

• European City Calculator online alat

Vodeći partner projekta:
Energy Cities/ Energie-Cites association (FR)

Ostali partneri projekta:
Regionalna energetska agencija Sjever (HR)
Institut za istraživanje utjecaja na klimu u Podsdamu (DE)
Climact SA (BE)
Carbon Market Watch (BE)
Agencija Općine Riga – “Energetska agencija Riga” (LV)
Općina Matova (IT)
Dijon Metropola (FR)
Agencija za energetiku i okoliš Arrabida (PT)
Grad Zdar nad Sazavou (CZ)
Udruga energetskih menadžera Gradova i Općina (CZ)