Više energije,
manje CO2

One Sun Connecting North and South

Projekt One Sun Connecting North and South je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških organizacija javnog sektora i akademske zajednice. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom električne energije od 981,87 MWh iz energije sunca i smanjenjem emisija CO2 za 155,72 tona godišnje.

Na javnim zgradama u 16 hrvatskih gradova i općina bit će realizirano 29 pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana ukupne snage 0,83 MW, a rezultate projekta korisnici objekata mogu doživjeti inovativnim rješenjem proširene stvarnosti.

Projekt će omogućiti uspostavu bilateralnih odnosa između organizacija iz Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške na području upravljanja i promicanja energije iz obnovljivih izvora s ciljem razmjene iskustava, predstavljanja primjera dobre prakse i uspostave buduće suradnje.

Sunčani dani pred nama

Lokacije fotonaponskih elektrana

  • Dostupan AR sadržaj
  • AR sadržaj nije dostupan

Zajedno za zelenu i konkurentnu Europu

EEA Grants

Energija i klimatske promjene

Glavni cilj programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) je povećanje korištenje energetskih tehnologija i povećanje sigurnosti opskrbe energije te smanjenje emisije ugljika u Republici Hrvatskoj sukladno ciljevima EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.

U okviru programa „Energija i klimatske promjene“, osigurano je gotovo 10 M€ i pružena potpora 19 projekata koji će rezultirati instalacijom 172 integrirane fotonaponske elektrane ukupne priključne snage 11,58 MW, odnosno 12,37 MW vršno.

Plan provedbe programa u Republici Hrvatskoj je fokusiran na mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, s naglaskom na energiju sunca, energiju mora i geotermalnu energiju.

Doživite fotonaponske elektrane kroz proširenu stvarnost

Pomoću aplikacije Equinox XR na virtualni način možete saznati više tehničkih informacija o fotonaponskim elektranama kroz tehnologiju proširene stvarnosti.

Upute za pokretanje aplikacije proširene stvarnosti:

Posjetite lokaciju sa dostupnim AR sadržajem

Napomena: Aplikacija radi na modernim mobilnim telefonima koji podržavaju proširenu stvarnost i nalaze se na popisu ARCore podržanih uređaja.

O nama

Kontakt

Skip to content