Nastavljene aktivnosti na projektu nZEB Ready

U gradu Lodz (Poljska) održan je sastanak partnera na projektu nZEB Ready na kojem su sudionici  podijelili informacije o napretku projekta unutar svake zemlje partnera i dogovorili sljedeće korake.

Konkretno, partneri će uskoro organizirati prve regionalne radionice o nZEB standardu i brokerage evente u svojim zemljama.

nzeb poljska sastanak

Na tom eventu će izvođači radova, vlasnici trgovina, financijske institucije, predstavnici vlasti, vlasnici objekata, donositelji odluka i svi ostali zainteresirani građani moći podijeliti s drugima svoje potrebe ili ponuditi svoje usluge.

U DIY trgovinama u kojima je dostupna oprema ili materijali za postizanje nZEB standarda postavit će se info točke o nZEB standardu, a partneri na projektu će pružati savjetovanje zainteresiranim građanima.

Nadalje, organizirat će se studijska putovanja/posjeti postojećim zgradama koje su primjeri dobre prakse i održati webinari na temu nZEB standarda.

Kako bi ciljane skupine upoznali s prednostima ovakvog načina izgradnje zgrada, uskoro će se organizirati i specijalizirani trening programi za izvođače radova, projektante i javnu upravu.

Sastanak partnera održan je u uredskom prostoru i istraživačkom centru partnera Pro-Akademia koji se sastoji od dvije zgrade izgrađene po nZEB standardu izgradnje zgrada.

pro-academia poljska

To znači da su energetske potrebe zgrada gotovo u potpunosti zadovoljene iz obnovljivih izvora energije.

Za grijanje se tako koriste dizalica topline i kotao na biomasu, priprema tople vode radi se pomoću solarnih kolektora, a električnu energiju proizvode fotonaponske elektrane koje se nalaze na obje zgrade i pomoćnim objektima.

Sustavima upravlja BMS (Building Management System) koji omogućuje optimalnu razinu udobnosti tijekom cijele godine uz što bolje iskorištavanje obnovljivih izvora energije, a zaposlenici koji dolaze na posao električnim automobilima na raspolaganju imaju brzu punionicu.

O nZEB Ready projektu

nZEB Ready projekt sufinanciran je iz programa Horizon2020 i okuplja osam partnera iz šest EU država dok je REA Sjever jedini partner iz Hrvatske. Kroz projekt se planiraju dati odgovori na tri ključna pitanja: Zašto nZEB, tko može osigurati nZEB i kako doći do nZEB-a?

Glavni cilj projekta je  povećati spremnost tržišta za učinkovitu provedbu nZEB projekata te potaknuti potražnju za radnicima i stručnjacima koji će imati potrebne vještine iz područja energetske učinkovitosti i održive gradnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content