One Sun Connecting North ans South projekt naslovna

Predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South vrijedan preko milijun eura

U utorak, 23.8.2022. u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South.

Projekt je to koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj. Poseban je po tome što partnerstvo uključuje čak 16 hrvatskih gradova i općina, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru Prirodoslovno-tehnološki fakultet, odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić, predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Upravo je ravnatelj Šimić ovom prilikom izjavio: „Prije godinu dana kada smo se susreli s pozivom iz programa, vidjeli smo da nekako moramo ujediniti snage, jer ruku na srce, ovo je bio program koji je nekako favorizirao velike projekte. S obzirom da unutar naših granica nismo imali dovoljno snage koju smo htjeli angažirati, rekli smo sami sebi, zašto ne bismo logiku objedinjene javne nabave u električnoj energiji primijenili i na ovom projektu. A tko nam je bolji partner nego partneri s kojima smo već surađivali. Ono što je nama bilo iznimno drago, od početnih 350kW koje smo početno htjeli angažirati, dokotrljalo se do 830kW. Mi smo izuzetno ponosni što smo program koji je bio nedostupan malima, pogotovo općinama u okruženju, učinili dostupnim. Mi smo ovim projektom povezali sjever i jug Hrvatske, ali smo isto tako povezali i sjever i jug Europe.“

Ravnatelj REA Sjever

Na kraju je uputio zahvalu riječima: „Zahvaljujem gradovima osnivačima što su nam dozvolili da izađemo iz granica okvira, zahvaljujem svim partnerima koji su bili otvoreni za suradnju i naravno, velike zahvale mojem timu koji se nije štedio posljednjih 16 mjeseci.“

O projektu

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

početna konferencija projekta one sun (1)

Vrijednost projekta je 1.004.330,99 €, od čega je više od 853 tisuće eura bespovratno. Investicijski troškovi iznose više od 776 tisuća eura, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona.

Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2.

Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Cijeli video Početne konferencije predstavljanja projekta One Sun Connecting North and South pogledajte ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content