secap rea sjever

REA Sjever pomaže Gradovima i Općinama da postanu zelenija sredina

U želji za što boljim pozicioniranjem gradova i općina u Hrvatskoj kada je u pitanju energetska tranzicija, u 2022. godini podržali smo 11 gradova i općina u obnovi Sporazuma, odnosno pristupanju EU inicijativi Sporazum gradonačelnika.

Time su gradovi i općine potvrdili svoje opredjeljenje za pristupačnu i čistu energiju u svojim lokalnim zajednicama.

Gradovi i općine koje smo podržali tako su dali su svoj doprinos dostizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine, cilju koji je postavila EU, a o kojem više možete pročitati na ovom linku.

S tim ciljem razvili smo jedan Zajednički akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (Joint SECAP) i četiri SECAP-a. Uz podršku projekta Climate Action Zlatibor, financiranog iz programa EUKI, sedam općina iz Koprivničke Podravine (općine Legrad, Đelekovec, Hlebine, Gola, Novigrad Podravski, Peteranec i Koprivnički Ivanec) dobilo je svoj Joint SECAP čime im se otvorila mogućnost za prijavu određenih projekata i povlačenje sredstava iz nacionalnih i EU izvora. To će im olakšati realizaciju mjera ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Uz to, izradili smo i četiri SECAP-a za tri grada i jednu općinu (Grad Beli Manastir, Grad Ivanec, Grad Bakar i Općina Jelenje) koji su ostvarili sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ove godine energetsko planiranje podići ćemo na još višu razinu. U okviru projekta EUCityCalc financiranog iz programa Horizon 2020, a uz vodećeg partnera Energy Cities i ostalih devet partnera diljem Europe, izradit ćemo i uspostaviti alat za dugoročno energetsko planiranje koji će omogućiti energetska i klimatska predviđanja do 2050. godine.

Za dodatne informacije o mogućnostima izrade energetskih i klimatskih planskih dokumenata obratite se na info@rea-sjever.hr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content