REA Sjever započela je s provedbom novog EU projekta RuralMED Mobility

Regionalna energetska agencija Sjever i Koprivničko-križevačka županija započele su provedbu projekta Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana (RuralMED Mobility).

Unatoč porastu električne mobilnosti u gradovima, ruralna i udaljena područja EU u kojima živi 30% stanovništva na 83% ukupne površine zaostaju u razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV), što predstavlja ozbiljan problem u planiranju putovanja, pogotovo do udaljenih destinacija. Stoga je opći cilj RuralMED Mobility projekta unaprijediti infrastrukturu i rješenja za razvoj održive mobilnosti u područjima izvan komercijalnog interesa. To će se postići jačim uključivanjem lokalne i regionalne samouprave kroz izgradnju i unaprjeđivanje kapaciteta i testiranje rješenja koja će doprinijeti razvoju održive mobilnosti.

Aktivnosti koje će REA Sjever provoditi tijekom projekta RuralMED Mobility bit će usmjerene na pružanje tehničke pomoći Koprivničko-križevačkoj županiji kao institucionalnom partneru projekta u pripremi i provedbi pilot rješenja koje uključuje izgradnju 4 punionice za električna vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik te izgradnju kapaciteta javne uprave i drugih dionika s ciljem sustavnog jačanja i razvoja održive mobilnosti u ruralnim područjima Hrvatske.

Projekt RuralMED Mobility financiran je iz Interreg Euro-MED programa te uz REA Sjever i Koprivničko-križevačku županiju okuplja ukupno 13 partnera iz 8 europskih zemalja (Španjolske, Portugala, Italije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske i Hrvatske).

REA Sjever i Koprivničko-križevačka županija, bit će domaćini početne konferencije projekta u sklopu koje će, 13. ožujka 2024. s početkom u 10:00 sati, biti organizirana Konferencija o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj će sudjelovati i predstavnici lokalne i područne samouprave, proizvođači rješenja iz industrije elektromobilnosti, predstavnici visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Više informacija o vremenu i mjestu održavanja te programu Konferencije, bit će objavljeno uskoro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content