4. Građevina - vještine za izvođenje nZEB-a

Tema edukacije Vještine inženjera građevine u izvođenju nZEB-a
Cilj
Ukupan broj sati 14
Minimalna razina EQF za sudionike 4-5
Potrebno minimalno znanje o: Diploma iz građevine.

Ishodi učenja

Broj cjeline Znanja Vještine Odgovornost
1 Načela nZEB-a

Sveobuhvatno, specijalizirano teorijsko znanje o nZEB standardu i načelima izgradnje gotovo nulte energije: niska potrošnja energije;
Smanjenje CO2 i upotreba OIE.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za razumijevanje zahtjeva nZEB-a i identificiranje vještina potrebnih za planiranje i izvršenje građevinskog projekta.

Odgovornost za analizu projektne dokumentacije kako bi se osigurala usklađenost sa zahtjevima nZEB standarda tijekom izvođenja.

2 Izgradnja zrakonepropusnosti

Sveobuhvatno, specijalizirano teorijsko znanje o zrakonepropusnosti zgrade (ovojnice) i o materijalima koji se koriste za osiguravanje zrakonepropusnosti zgrade.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za razumijevanje kako postići zrakonepropusnost ovojnice kako bi se dale jasne upute tijekom izvođenja zgrade.

Odgovornost za davanje jasnih uputa o tome kako pravilno koristiti materijale za postizanje zrakonepropusnosti zgrade.

3 Izolirana ovojnica zgrade - minimiziranje toplinskih mostova

Sveobuhvatno, specijalizirano teorijsko znanje o izolacijskim materijalima i njihovom toplinskom ponašanju, kao i o pravilnom brtvljenju ovojnice zgrade s pažnjom na detalje kako bi se smanjio utjecaj toplinskih mostova.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za razumijevanje kako postići kontinuirano izoliranu ovojnicu zgrade kako bi se dale jasne upute tijekom izvođenja zgrade.

Odgovornost za davanje jasnih uputa o pravilnom korištenju izolacijskih materijala obraćajući pozornost na detalje kako bi se smanjio utjecaj toplinskih mostova.

4 Inovativni zeleni građevinski materijali

Sveobuhvatna, specijalizirana teorijska znanja o najsuvremenijim tehnologijama i materijalima koji se koriste u području zelene održive gradnje.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za odabir najprikladnijih materijala i tehnologija koji će se primijeniti u zgradi kako bi se postigao nZEB standard.

Odgovornost za odabir odgovarajućih materijala kako bi se zadovoljili nZEB zahtjevi.

5 Sveobuhvatni pristup i koordinacija svih profesija

Sveobuhvatna, specijalizirana teorijska znanja o integriranom dizajnu i pristupu izgradnje koji olakšavaju multidisciplinarni radni timovi, kao i o koordinaciji i različitom upravljanju vještinama na gradilištu.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za razvoj razumijevanja tuđih disciplina i raspodjelu pravih ljudi za određeni posao.

Odgovornost za uspješnu koordinaciju i suradnju različitih profesija tijekom izvršenja radova.

6 Integracija obnovljivih izvora energije u zgrade

Sveobuhvatno, specijalizirano teorijsko znanje o postojećim obnovljivim izvorima energije i mogućnostima njihove integracije u zgrade.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za razumijevanje radnih načela izgradnje sustava s OIE.

Odgovornost za provjeru dizajna OIE sustava u odnosu na odobrene dokumentacija.

7 Digitalizacija u građevinarstvu (BIM, digitalni blizanac, lasersko skeniranje, inspekcijski dronovi, infracrvena termografija...)

Sveobuhvatna, specijalizirana teorijska znanja o digitalnim rješenjima i tehnologijama koje se koriste u građevinskom sektoru za olakšavanje procesa izgradnje.

Sveobuhvatan raspon kognitivnih i praktičnih vještina potrebnih za korištenje digitalnih rješenja koja će olakšati i ubrzati izgradnju zgrade.

Odgovornost za izradu digitalne dokumentacije procesa izvođenja zgrade.

Skip to content