COMPOSE logo
ERDF

Projekt COMPOSE

Naziv projekta:
Ruralne zajednice udružene s pozitivnom energijom

Akronim:
COMPOSE

Program sufinanciranja:
Interreg MED

Trajanje projekta:
studeni 2016. – listopad 2019.

Ukupna vrijednost projekta: 2.551.244,00 €
Sufinanciranje: 2.168.557,42 €
Budžet REA Sjever: 124.150,00 € 

Sažetak projekta

CILJ PROJEKTA COMPOSE je povećati udio obnovljivih izvora energije u energetskom miksu na specifičnom mediteranskom području.
U fokusu projekta su ruralna područja gdje je važno uključiti energetiku kao glavne principe kojima se treba voditi u svim područjima razvoja i planiranja mjera koje nisu povezane s energijom.

Kroz projekt je razvijena metodologija koja će pomoći lokalnim donositeljima odluka i razvojnim inženjerima da pripreme i provedu projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti od same ideje, preko mobilizacije ključnih dionika i financiranja do čiste provedbe i praćenja. Metodologija je oblikovana u COMPOSE alat koji može poslužiti u planiranju i tako olakšati proces. 

Kako stečena znanja ne bi stagnirala nakon završetka projekta mobilizirani su dionici koji mogu imati koristi od COMPOSE metodologije i na koje predmetna metodologija može biti prenesena, a koji su potpisali memorandum o razumijevanju (MoU). On dokazuje kvalitetu održivosti projekta, kao i važnost uključenosti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije prilikom razvoja i planiranja projekata.

U okviru projekta izrađen je energetski investicijski plan sukladno COMPOSE metodologiji koji na razini Koprivničko-križevačke županije olakšava provođenje investicija. Kako bi pokazali da je metodologija održiva i primijenili rezultate projekta u investicije, dodatno su izvršene dvije instalacije solarnih elektrana na dva Dječja vrtića u Koprivnici.

REZULTATI PROJEKTA:

COMPOSE alat za pomoć u planiranju i donošenju odluka u planovima povezanim sa OIE
• Memorandum o razumijevanju

Vodeći partner projekta:
Slovenska poljoprivredno – šumarska komora (SI)

Ostali partneri projekta:
Kyoto Club (IT)
Općina Lakatamia (CY)
Tehničko Sveučilište na Kreti (GR)
Agencija za energiju i okoliš Arrábida (PT)
Regionalna energetska agencija Sjever (HR)
Poljoprivredno sveučilište u Tirani (AL)
Gradsko vijeće Granollersa (ES)
Općina Srebrenik (BA)
ISSP – Institut za strateške studije i prognoze (ME)
Grupa za okoliš, obnovljive izvore energije i solidarnost

Skip to content