Green AURA logo

Službeni posjet Grazu – tvrtka StadtLABOR i njihov koncept Living Lab-a

Predstavnici REA-e su 25.5.2022.  zajedno s predstavnicima Grada Koprivnice, Grada Varaždina, Sveučilišta u Pečuhu i Razvojne agencije iz Pečuha posjetili  tvrtku StadtLABOR iz Graza u okviru projekta Green AURA.

Predstavnici tvrtke predstavili su njihov koncept Living Lab-a i održive projekte koje provode. Sastanak je održan u novom kvartu Smart City Graz u prostoru greenLAB-a, odnosno javnih vrtova gdje građani koji žive u višestambenim zgradama mogu uzgajati svoje voće i povrće.

Osim projekta zelenih vrtova, predstavljeni su i projekti vezani uz održivu mobilnost te promicanje međusobne suradnje i jačanja socijalnih odnosa i solidarnosti među građanima.

Kao dobar primjer ističe se postavljanje monitora u zgradama s rasporedom javnog prijevoza i organizacija besplatnog jednodnevnog popravljanja bicikala za sve građane, kao poticaj za smanjenje korištenja osobnih vozila. Uz to, organizirane su i radionice krpanja odjeće te dani razmjene i dijeljenja voća i povrća.

Cilj posjete bio je prikupljanje novih znanja i ideja koje je moguće replicirati u Hrvatskoj te ideja za razvoj postojećeg Living Lab-a u Koprivnici (living-lab.hr).

Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content