map of solar potential

Grad Varaždin osvojio prvu nagradu za projekt Mapa solarnog potencijala

Na dodijeli Nacionalne nagrade za okoliš Green Prix 2022, Grad Varaždin dobitnik je prve nagrade za projekt Mapa solarnog potencijala.

Nagrada je dodijeljena u kategoriji jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za razdoblje od 2021. do 2022. godine.

Grad Varaždin je, u suradnji s GDi i Regionalnom energetskom agencijom Sjever, izradio web platformu s mapom solarnog potencijala Grada Varaždina, s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva i ublažavanja posljedica aktualnog rata i pandemije COVID-19.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte na ovom linku: https://www.solarnamapa.hr/grad-varazdin/.

Kroz interaktivnu web aplikaciju, mapa solarnog potencijala omogućava građanima grada Varaždina i svih devet prigradskih naselja izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima koje mogu pronaći na interaktivnoj mapi. Solarna mapa kao rezultat također prikazuje investicijske troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 kroz zanimljive usporedbe te najvažnije, isplativost investicije.

Nadalje, mapa solarnog potencijala prilagođena je korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje građani trebaju proći kako bi uspješno postavili solarne elektrane na krovove svojih kuća.

Solarna mapa je kompatibilna i s javnim pozivima za sufinanciranje izgradnje solarnih elektrana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s obzirom da pruža i izračun isplativosti solarnih elektrana uz 40% sufinanciranja od strane Fonda.

Mapa je izrađena u sklopu projekta Social Green iz programa Interreg Europe, a od javnog predstavljanja REA Sjever je zaprimila preko 120 upita zainteresiranih građana kroz kontakt obrazac, a vezano uz daljnje korake u procesu izgradnje elektrane. Ovakva zelena tranzicija potiče ostvarenje ciljeva definiranih SECAP-om Grada Varaždina.

Nagrada je dodijeljenja u sklopu GREENCAJT festivala NACIONALNA NAGRADA ZA OKOLIŠ 2022 – GREEN PRIX, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content