Projekt C-Track 50 ušao u finale EUSEW natjecanja

Projekt C-Track 50 ušao je u finale prestižnog natjecanja EUSEW Awards u kategoriji Local Energy Action. Natjecanje je to koje je osmišljeno da oda priznanje izvanrednim pojedincima i projektima za njihove inovacije i uložene napore u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

REA Sjever bila je partner na projektu C-Track 50 koji podržava lokalne vlasti u 11 europskih država u dugoročnom klimatskom i energetskom planiranju s fokusom na ublažavanje i prilagodbu na klimatske promjene, uključujući i problematiku energetskog siromaštva s krajnjim ciljem postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Glasajte ovdje

Ako želite podržati ovaj projekt, to možete učiniti putem ovog linka. Glasanje je otvoreno do 18. rujna.

Glavni cilj projekta

Glavni cilj projekta je pomoći gradovima i općinama u razvoju i provedbi dugoročnih energetskih i klimatskih planova kako bi dostigli prethodno zacrtane ciljeve.

Projekt je u Hrvatskoj podržao razvoj 10 SECAP-a (Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka), i to za Grad Đakovo, Grad Kastav, Grad Koprivnicu, Grad Križevci, Grad Ludbreg, Općinu Matulji, Grad Slatinu, Grad Varaždin, Grad Viroviticu i Grad Vodnjan.

Osim podrške razvoju SECAP-a, kroz projekt su nizom aktivnosti povećane vještine, sposobnosti i kompetencije u području energetike za više od 1.200 dionika iz 235 lokalnih i regionalnih samouprava diljem Europe.

Zahvaljujući tome, ti pojedinci su sada bolje pripremljeni da vode svoje lokalne i regionalne zajednice prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

O projektu C-Track 50

Projekt C-Track 50, koji je financiran iz Programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020, pokrenut je u ožujku 2018. i završen u kolovozu 2021.

Njegov je cilj postići otpornost na klimatske promjene i dostići ugljičnu neutralnost do 2050. na način da:

  • mobilizira i usmjeri javna tijela u definiranju dugoročnih prioriteta energetske politike
  • promiče upravljanje na više razina
  • pruži potporu regionalnim i lokalnim vlastima u razvoju, financiranju i provedbi ambicioznih integriranih akcijskih planova politike održive energije i klime.

U sklopu projekta izrađeno je ukupno 118 dugoročnih lokalnih i regionalnih energetskih i klimatskih planova na razini Europe. Uz to, kroz projekt je razvijeno 89 prijedloga financiranja koji pokrivaju 117 općina, s ukupnim ulaganjem u iznosu od preko 450 milijuna eura.

O EUSEW natjecanju

EUSEW Awards (European Sustainable Energy Awards) dodjeljuje priznanje izvrsnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i uložene napore u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Finaliste najuspješnijih ovogodišnjih projekata i akcija za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju izabrao je stručan žiri, a pobjednici se odabiru online javnim glasovanjem u četiri kategorije nagrada: Innovation, Local Energy Action, Woman in Energy i Young Energy Trailblazer.

Proglašenje pobjednika održat će se 26. rujna u Bruxellesu.

Cilj ovog natjecanja je upoznati dionike koji promiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, naučiti o uspješnim politikama i potaknuti inovacije prema ispunjavanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content