FB-LIn_combination_photo-Procura+Award

REA Sjever i Grad Koprivnica dobitnici prestižne europske nagrade Procura+ Awards

Na ceremoniji dodjele nagrada Procura+ Awards 2020 (poveznica: https://procuraplus.org/awards/) dvije javne agencije i dva grada dobili su priznanja za velike uspjehe u javnoj nabavi u četiri kategorije. Događaj je održan 1. listopada 2020. u sklopu digitalne konferencije „Aspekti zaštite okoliša u javnoj nabavi u Europi“, koju su organizirali njemačko Federalno ministarstvo okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti (BMU) i njemačka Agencija za okoliš (UBA).

Procura+ Awards je nagrada za uspješne, već pokrenute, održive i javne nabave i nabave inovacija koje vode do značajnih poboljšanja isporučene robe, usluga, procesa i infrastrukture u javnom sektoru.

Grad Koprivnica proglašen je jednim od četiri pobjednika i dobio je nagradu u kategoriji “Javna nabava inovativnog rješenja” za 2020. godinu, zahvaljujući provedenoj javnoj nabavi inovacija za opsežnu transformaciju zgrade dječjeg vrtića Loptica. Nabava je provedena u partnerstvu s Regionalnom energetskom agencijom Sjever kao dio zajedničkog projekta Prominent MED iz programa Interreg Mediteran. Drugo mjesto osvojio je Grad Malmö (Švedska).

Grad Koprivnica i REA Sjever tako su se našli u društvu dosadašnjih pobjednika u istoj kategoriji, a to su Grad Frederiksberg (Danska) – 2019., Grad Rotterdam (Nizozemska) – 2018. i Ministarstvo obrane Nizozemske – 2017. godine.

Grad Koprivnica je prvo javno tijelo u Hrvatskoj koje je pokrenulo i provelo postupak javne nabave inovativnih rješenja. Povod su bili ozbiljni građevinski nedostaci zgrade vrtića, stoga je Grad Koprivnica u suradnji sa stručnjacima iz REA Sjever odlučio riješiti problem upravo kroz ovakav postupak javne nabave, uspostavljanjem natjecateljskog postupka uz pregovore. Cilj je bio dvojak: pronaći rješenje za produljenje vijeka trajanja zgrade u okviru financijskih i vremenskih ograničenja te stvoriti koncept primjenjiv i na drugim zgradama. U skladu s tim, REA Sjever je za tu namjenu provela opsežnu procjenu potreba i javno objavila ciljeve te ih marketinški promovirala kroz naglašenu promociju projekta i završnu radionicu, namijenjenu potencijalnim natjecateljima.

Ocjenjivačka komisija je pozitivno ocijenila postupak dijaloga s tržištem s ciljem transparentnog informiranja i uključivanje potencijalnih dobavljača u postupak otvorenog savjetovanja s tržištem s ciljem kasnijeg provođenja radova rekonstrukcije. “Izuzetno nam je zadovoljstvo primiti nagradu Procura+ Award. Postupak javne nabave inovacija bio je prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, zato nam ova izvanredna čast u vidu dodijeljene nagrade predstavlja potvrdu da idemo u dobrom smjeru.” rekao je gospodin Mišel Jakšić, gradonačelnik grada Koprivnice u svom zahvalnom govoru tijekom ceremonije dodjele nagrada.

Ovaj postupak javne nabave inovacija (eng. Public Procurement of Innovation, PPI), pripremljen i proveden u sklopu projekta Prominent MED iz programa Interreg Mediteran, imao je za glavni cilj ispitati mogućnosti provođenja PPI postupaka u malim općinama i gradovima MED područja. Opsežna transformacija zgrade sastojala se ne samo od radova energetske obnove, već i od cjelovite rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacijskog sustava zgrade te unutrašnjosti uključujući kupaonice, dječje sobe i zajedničke prostore. Zbog vremenskog ograničenja od maksimalno 120 dana za projektiranje i provedbu radova (od čega je bilo na raspolaganju najviše 80 dana za radove), pristup je rezultirao kombinacijom zahtjevnog postupka nabave i isporučenih inovativnih rješenja, provedenih temeljem ugovora tipa “Projektiraj i Gradi” (Design&Build). Projektni tim je stoga morao biti kreativan pri provođenju projekta, koji je bio kombinacija zahtjevnog postupka nabave i učinkovitog pristupa projektiranju i provedbi radova.

Ovakav postupak nabave rezultirao je inovativnim i replikabilnim rješenjem vanjske, unutarnje, energetski učinkovite i funkcionalne transformacije 35 godina stare montažne drvene zgrade vrtića, a sama inovacija sastoji se od kombinacije postojećih materijala i tehnika koja prethodno nije bila osmišljena ili ponuđena na tržištu.

Dugoročni učinak ove nabave i implementiranog rješenja je potpuno transformiran i unaprijeđen dječji vrtić s produženim životnim vijekom od 25+ godina po cijeni nižoj od 500,00 € po četvornom metru, što je manje od 50% cijene nove zgrade te godišnje s uštedom na toplinskoj energiji od 61 %, na primarnoj energiji od 66 % i sa 66% manje emisije CO2.

I napokon, umjesto rušenja stare zgrade te izgradnje nove, što bi zajedno predstavljalo značajan trošak kako zbrinjavanja tako i novogradnje, postignut je još jedan cilj – izbjegavanjem opterećenja okoliša do kojeg bi došlo zbog zbrinjavanja cijele zgrade neto površine 820 četvornih metara ovaj projekt je snažno pridonio općim ciljevima održivosti u regiji.

Regionalna energetska agencija Sjever i Grad Koprivnica imaju čast što su dobili tako važno profesionalno priznanje za postignuće na polju javne nabave inovacija. Ovo nije samo veliko priznanje za njihov zajednički tim, već i za projekt Prominent MED – velika i vrijedna potvrda uspjeha ovog međunarodnog EU projekta.

Članovi ovogodišnje ocjenjivačke komisije bili su Marzena Rogalska, direktorica Direktorata Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i MSP (DG GROW), Erika Bozzay, viša savjetnica za politike u OECD, Johanna Enberg, strateg za nabavu inovacija u Švedskom centru kompetencija za nabavu inovacija i Mark Hidson, globalni direktor ICLEI Centra za održivu nabavu.

Za kraj vrijedi napomenuti da su Grad Koprivnica i REA Sjever lani, 2019. godine, za provedene radove na istom vrtiću dobili i nacionalnu Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji “Građevina godine – rekonstrukcija”, koju je dodijelio Hrvatski savjet za zelenu gradnju. Na taj je način ovaj projekt uspio dobiti kako nacionalnu, tako i europsku nagradu za kvalitetu izvedenih radova i provedenog postupka javne nabave inovacija, što predstavlja veliko priznanje svima koji su radili na ovom projektu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content