REA Sjever na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva predstavila projekte One Sun i Green VTC

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), u ponedjeljak 3. srpnja 2023. održana je početna konferencija projekta Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11 (SOLAR FER) kojim Fakultet elektrotehnike i računarstva planira postavljanje solarne elektrane od 600 kW i baterijskog spremnika koji će omogućit lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba fakulteta.

U okviru konferencije, Voditelj razvoja poslovanja REA Sjever, Jurica Perko predstavio je projekte One Sun Connecting North and South (One Sun) i Solar Roofs for Green Virovitica (Green VTC) sufinancirane iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, programa „Energija i klimatske promjene“

Jurica Perko je istaknuo kako je projektima One Sun i Green VTC financirana izgradnja ukupno 36 fotonaponskih elektrana ukupne vršne snage više od 1,6 MWp na javnim objektima za 20 pojedinačnih naručitelja.

Foto izvor: FER

Postavljenim fotonaponskim elektranama javni objekti će smanjiti potrošnju električne energije iz elektroenergetske mreže i time na lokalnoj razini doprinijeti procesu dekarbonizacije.

U nastavku predstavljanja projekata Jurica Perko istaknuo je i mnoge prednosti postupka objedinjene javne nabave kojom su za naručitelje nabavljene fotonaponske elektrane, definirajući rizike pojedinačnih postupaka naručitelja i na koji način postupak objedinjene nabave odgovara na  te rizike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content