REA Sjever u Koprivnici održala radionicu za građane na temu zgrada gotovo nulte energije (nZEB)

Regionalna energetska agencija Sjever održala je utorak 4. srpnja 2023. u prostorima  koprivničkog Inkubatora kreativnih industrija (ENTER) fokus radionicu o energetskoj obnovi i zgradama gotovo nulte energije na kojoj su sudionici radionice saznali koje su prednosti nZEB zgrada, koji se materijali koriste u izgradnji, okvirne cijene investicije za nZEB, o izvorima financiranja energetske obnove te o stručnjacima i izvođačima radova.

Fokusna radionica za građane na temu zgrada gotovo nulte energije (nZEB) je očekivano potaknula pitanja građana o financiranju takvih zgrada koje u startu zahtijevaju veću inicijalnu investiciju u odnosnu na prijašnji standard gradnje.

Kroz predstavljenu analizu cjeloživotnih troškova za zgradu, građani su imali prilike vidjeti da troškovi gradnje čine samo jednu četvrtinu ukupnih troškova za zgradu tijekom njezinog životnog vijeka tako da zgrade gotovo nulte energije zbog svoje visoke energetske učinkovitosti i zbog korištenja sustava koji koriste obnovljive izvore energije predstavljaju idealan model za ostvarivanje velikih novčanih ušteda u fazi upotrebe zgrade koje će vrlo brzo kompenzirati onu veću početnu investiciju.

Na kraju radionice je najavljeno i održavanje prvog „nZEB Ready brokerage događaja“ za rujan ove godine gdje će građani imati priliku susresti se s izvođačima radova na energetskoj obnovi, a sve u svrhu što bolje pripreme za najavljeni Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji bi FZOEU trebao objaviti u rujnu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content