REA Sjever u Lisabonu prenijela iskustva iz javne nabave inovacija eminentnim organizacijama portugalskog javnog sektora

Na poziv portugalske Nacionalne agencije za inovacije (ANI Portugal) i preporuku JERA Consulting Ltd. krajem rujna, sudjelovali smo u Lisabonu na radionici pod nazivom „Studije projekata javne nabave inovacija i razmjena iskustava između organizacija javnog sektora i stručnjaka za nabavu inovacija“.

Naš kolega Denis Premec na radionici je metodički predstavio iskustvo iz prve provedene javne nabave inovacija u Hrvatskoj – opsežnu transformaciju zgrade dječjeg vrtića u Koprivnici. Pored toga sudjelovao je u radnim grupama sa sudionicima radionice čija je namjena bila neposredna razmjena iskustava, davanje odgovora na praktične probleme koje su iznosile pozvane organizacije i izrada prijedloga za daljnji napredak na području nabave inovacija u Portugalu.

Ovo je bio prvi događaj takve vrste organiziran u Portugalu sa zadatkom povezivanja skupine najnaprednijih organizacija javnog sektora u Portugalu koje su pokazale interes za javnu nabavu inovacija. Glavni cilj radionice je stvaranje jezgre javnih naručitelja koji imaju najveću potrebu za javnom nabavom inovacija, a pri tome će im u budućnosti asistirati Centar kompetencija javne nabave inovacija kojeg je prije dvije godine ustanovio ANI u partnerstvu s IMPIC-om (Institut za javna tržišta, nekretnine i graditeljstvo) te kojeg vodi g. Luís Ferreira, ujedno i domaćin cijelog događaja.

Sudionici radionice bili su predstavnici eminentnih organizacija portugalskog javnog sektora – Portugalska Mornarica, Portugalska Policija, Infrastrukture Portugala – Ceste i željeznice, Nacionalni institut za industrijsko vlasništvo, Centralna sveučilišna bolnica Coimbra, Portugalsko udruženje upravitelja bolnica, Općina Lisabon, Općina O’Porto i Zajednica općina regije Tâmega e Sousa.

Pored predstavnika naše agencije na radionici su svoja iskustva izlagale i predstavnica Gradskog vijeća Liverpoola Ann Williams (Engleska) te predstavnica Općine Frederiksberg Lene Stolpe Meyer (Danska).

Radionica je uspješno provedena i odaziv sudionika bio je vrlo pozitivan. Iako je radionica trajala skoro 9 sati, svi sudionici radionice bili su vrlo aktivni sve do kraja, što je dobar pokazatelj interesa za javnom nabavom inovacija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content