U Čakovcu održan početni sastanak projekta I-PRODER

U četvrtak 11. travnja 2024. u Čakovcu je održan početni sastanak projekta I-PRODER financiranog iz programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Projekt I-PRODER okuplja dvije energetske agencije iz Hrvatske (MENEA, REA Sjever) i dvije energetske agencije iz Slovenije (LEA Prekmurje, LEA Spodnje Podravje) s ciljem unaprijeđena znanja i kompetencija s područja energetskog siromaštva te ublažavanja i otklanjanja energetskog siromaštva u kućanstvima na prekograničnom SI-HR području.

Na početnom sastanku svaki partner je predstavio aktivnosti koje će se provesti kroz pojedini radni paket. Kroz zanimljivu diskusiju adresirani su potencijalni problemi kod provođenja pojedinih aktivnosti te se raspravljalo o zajedničkim smjerovima prema konačnim rješenjima. Predstavnici REA Sjever su kao voditelji drugog radnog paketa predstavili detaljan plan rada u ovom paketu koji se bavi politikama, instrumentima politika i primjerima dobre prakse na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. U ovom paketu nastat će između ostaloga i Model tehničke pomoći za pripremu intervencija u području rješavanja energetskog siromaštva za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS).

U sklopu projekta I-PRODER partneri iz Slovenije će podijeliti svoje znanje o identifikaciji i načinu pristupa kućanstvima koja žive u energetskom siromaštvu, a hrvatski će partneri na području dvije županije (Varaždinske i Međimurske) provesti ukupno 100 energetskih pregleda u detektiranim energetsko siromašnim kućanstvima. Svako od tih kućanstava će na temelju procijenjene potrebe dobiti personalizirani paket proizvoda za provedbu hitnih mjera energetske učinkovitosti kojim će smanjiti svoje mjesečne račune za energente.  Rezultat ovog projekta će biti Akcijski plan sprječavanja i suzbijanja energetskog siromaštva s preporukama za donositelje odluka koji će općinama i gradovima dati pregled mjera kojima mogu pomoći osobama koje žive u energetskom siromaštvu na njihovom području.

Projektne aktivnosti će doprinijeti smanjenju energetskog siromaštva kroz aktivnosti usmjerene na poboljšanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content