U Koprivnici održana stručna konferencija „nZEB postaje ZEB“

Na prostoru koprivničkog KAMPUS-a, jučer 20. studenog 2023. u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever, a u okviru aktivnosti iz projekta nZEB Ready održana je stručna konferencija „nZEB postaje ZEB“ s ciljem informiranja i educiranja stručne javnosti o tranziciji s postojećeg nZEB standarda na standard zgrada nulte emisije.

Uz stručnu javnost, događaj je okupio i predstavnike akademske zajednice iz područja građevinarstva i elektrotehnike te je tako profesor Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu održao predavanje na temu nZEB principa i CO2 u životnom ciklusu naglašavajući ulogu toplinskih mostova u kvaliteti izvedenih radova, zrakonepropusnosti, toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, dok je Mirna Gržanić, docentica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održala predavanje o Energetskim zajednicama građana i zajednicama obnovljivih izvora energije u kojem je sudionike stručne konferencije upoznala s primjerima do sada osnovanih energetskih zajednica i izazovima prilikom njihova osnivanja.

O primjeni geotermalne energije u zgradarstvu govorio je Tomislav Hlevnjak, energetski savjetnik u REA Sjever, ističući dostupnost geotermalne energije, upotrebi umjetne inteligencije u njenom istraživanju i isplativosti ulaganja u geotermalnu energiju.

Tanja Herr iz tvrtke Fibran, održala je predavanje o inovativnim rješenjima na ozelenjenim ravnim krovovima poput ugradnje fotonaponskih sustava, pozitivnim učincima i komponentama zelenih krovova te bilju najpogodnijem za sadnju na zelenom krovu.

U pratnji svojih profesora, konferenciji su prisustvovali studenti Građevinskog fakulteta u Zagrebu i studenti odjela elektrotehnike sa Sveučilišta Sjever kojima su na pokaznim elementima poput mobilne nZEB kuće, studijskog obilaska nZEB zgrada na prostoru KAMPUS-a predstavljene prednosti i specifičnosti nZEB gradnje te su pri tome dobili stvarno iskustvo nZEB zgrade.

Uz studijski obilazak nZEB zgrada u prostoru KAMPUS-a, studentima je predstavljena upotreba drona prilikom planiranja ugradnje fotonaponske elektrane, termografska kamera, električni auto i električni bicikl.

Na završnom dijelu stručne konferencije, održana je panel rasprava nZEB postaje ZEB u kojoj su sudjelovali Tomislav Capuder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i ravnatelj REA Sjever, Ivan Šimić dok je raspravu moderirao Tin Bašić, urednik portala Zgradonačelnik.hr.

Sudionici panela raspravljali su o izazovima energetske obnove zgrada u smislu nedostatka kvalificirane radne snage, kvalitete izvedenih radova i zadanih EU ciljeva energetske obnove.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content