U Solunu održan drugi sastanak projekta RuralMED Mobility

Radnici REA Sjever Zvonimir Perko i Ilija Beljan, od 1. do 4. srpnja 2024. u Solunu (Grčka) su sudjelovali na drugom sastanku projekta Razvoj e-mobilnosti u ruralnim i udaljenim područjima Mediterana – RuralMED Mobility.

Prvog dana održan je sastanak upravljačkog odbora konzorcija partnera na kojem je raspravljeno o do sada provedenim aktivnostima na projektu, o nadolazećem prvom financijskom i narativnom izvještaju te aktivnostima iz radnih paketa koje je potrebno provesti u sljedećih šest mjeseci.

U daljnjem radnom dijelu sastanka održan je i drugi transnacionalni forum partnera na kojem je predstavljen trenutni status razvoja platforme koja će se koristiti za punionice za električna vozila. Svaki od partnera koji ima predviđenu investiciju u razvoj platforme predstavio je tehničke detalje investicije poput broja punionica koje planiraju instalirati, snage punionica, AC ili DC priključka na punionici, broja električnih automobila koje planiraju nabaviti te kome će sve ti automobili biti dostupni za uporabu.

Koprivničko-križevačka županija će kroz projekt RuralMED Mobility financiranog iz Interreg Euro-MED programa provesti investiciju instalacije u punionice za električna vozila na području općina Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik, prilikom koje će REA Sjever županiji pružiti tehničku pomoć i podršku prilikom javne nabave punionica.   

U okviru sastanka u Solunu organiziran je i studijski posjet Centru za istraživanje i tehnologiju (CERTH) prilikom kojeg je partnerima projekta predstavljen rad centra te posebno aplikacije za praćenje emisija CO2 i prometa u gradu Solunu.

Studijski posjet CERTH-u završen je prezentacijom simulatora vožnje koji predviđa različite scenarije koji se mogu dogoditi za vrijeme upravljanja automobilom, poput iznenadnog prelaska ceste pješaka, ne preglednih zavoja te aquaplaninga, odnosno rascjepa između dodirne površine gume i tla u situacijama kada se na cesti nalazi povećana količina vode.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content