U Svetom Martinu na Muri održana replikacijska radionica projekta nZEB Ready

Kao dio završnih aktivnosti na projektu nZEB Ready, REA Sjever održala je 13. lipnja 2024. u Svetom Martinu na Muri replikacijsku radionicu na kojoj su sudjelovali predstavnici 14 različitih općina, gradova te energetskih i razvojnih agencija.

Replikacijska radionica projekta nZEB Ready održana je u okviru trening programa obuke za rad s EU City Calculator web alatom iz projekta EUCityCalc, oba projekta financirana su iz Horizon2020 programa.

Damir Mandić, voditelj razvoja poslovanja u REA Sjever, sudionicima replikacijske radionice predstavio je glavne rezultate projekta nZEB Ready čiji je cilj bio povećati spremnost tržišta za učinkovitu provedbu projekata povezanih s nZEB standardom gradnje te potaknuti potražnju za radnicima i stručnjacima koji će imati potrebne vještine iz područja energetske učinkovitosti i održive gradnje.

U svojem izlaganju, Damir Mandić naglasio je kako su u Hrvatskoj, ciljevi projekta ostvareni provedbom aktivnosti podizanja svijesti građana o zgradama gotovo nulte energije (nZEB), održavanju interaktivnih trening edukacija za predstavnike javne uprave i stručnjake iz područja građevinarstva, arhitekture, strojarstva te osiguranjem smjernica o provedbi postupaka javne nabave u svrhu stimulacije potražnje za nZEB građevinskim vještinama.

Sudionici replikacijske radionice poseban interes pokazali su za aktivnosti koje su provedene za predstavnike javne uprave, odnosno aktivnosti informiranja i educiranja o mogućnostima energetske obnove postojećih zgrada i izgradnje novih po nZEB standardu, ali i za praktični dio edukacije na kojem je sudionicima treninga predstavljeno ispitivanje zrakopropusnosti zgrada korištenjem Blower-door testa, korištenje termografske kamere, korištenje uređaja za ispitivanje koeficijenta prolaska topline i ostalo.

Regionalna energetska agencija Sjever planira i po završetku nZEB Ready projekta nastaviti s aktivnostima podizanja svijesti o nZEB standardu gradnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content