Vž-tribina-naslovna

U Varaždinu održana Javna tribina o mogućnostima sufinanciranja obnovljivih izvora energije

U dvorani Vatrogasnog doma Grada Varaždina u Trenkovoj ulici, 19. listopada 2022. godine održana je Javna tribina pod nazivom Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Cilj ove tribine bio je upoznati okupljene građane o mogućnostima sufinanciranja obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju odnosno ugradnje kotlova na drvnu masu, dizalica topline, solarnih kolektora za toplu vodu i fotonaponskih elektrana u postojećim obiteljskim kućama za koji je raspisan Javni poziv.

Također, u sklopu ove tribine naglasak je stavljen i na važnost da radove na energetskoj obnovi provode educirani stručnjaci i radnici čime se ujedno bavi i projekt nZEB Ready kojeg u sklopu programa Horizon 2020 u Hrvatskoj provodi REA Sjever.

vž-tribina2

Predstavnici REA Sjever Tomislav Hlevnjak, Dalibor Opačak i Denis Premec građane su upoznali s nekoliko Javnih poziva:

  1. Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  2. Javni poziv za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za prijavu na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (EnU-2/22) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  3. Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Predmet ovog poziva je sufinanciranje obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju odnosno ugradnje kotlova na drvnu masu, dizalica topline, solarnih kolektora za toplu vodu i fotonaponskih elektrana u postojećim obiteljskim kućama. Javnim pozivom FZOEU-a moguće je ostvariti sufinanciranje do 40% opravdanih troškova na području Grada Varaždina.

Opravdani troškovi po ovom Pozivu su troškovi izvođenja radova odnosno nabave i ugradnje sustava i opreme, nastali nakon objave Poziva. Podnošenje prijave na Poziv započinje 15. studenog 2022. godine od 9:00 sati, a traje najkasnije do isteka kalendarske godine.

Javni poziv za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije Grad Varaždin

Ovim pozivom svim građanima koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina sufinancirat će se troškovi izrade projektne dokumentacije potrebne za prijavu na Javni poziv EnU-2/22 od 28. rujna 2022. godine. Grad Varaždin sufinancirat će troškove izrade Izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat s maksimalnim iznosom do 2.000 kn i/ili troškove izrade glavnog projekta sa 60% opravdanih troškova, a maksimalno do 3.000 kn. 

Opravdani troškovi po ovom Javnom pozivu su troškovi koji su nastali nakon 1. siječnja 2022. godine. Vrijeme nastanka troška utvrđuje se datumom izdavanja računa. Uvjeti za ostvarivanje sufinanciranja su izvršena prijava na Javni poziv EnU-2/22 i plaćeni svi troškovi izrade dokumentacije za koju se traži sufinanciranje.

vž-tribina1

Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Predmet poziva je sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2022. godini za građane koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina, a koji su se prijavili na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća EnU-2/21 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 26. studenog 2021. godine.

Grad Varaždin sufinancirat će energetsku obnovu obiteljskih kuća s 15% opravdanih troškova do maksimalnog iznosa od 15.000 kn po jednom Korisniku sredstava.

Mapa solarnog potencijala

Na samom kraju tribine predstavljena je i Mapa solarnog potencijala za Grad Varaždin koja građanima u par klikova na jednostavan način pokazuje koliki je solarni potencijal njihovog objekta. Uz Mapu solarnog potencijala objašnjeni su i koraci od ideje do realizacije te puštanja u trajni pogon fotonaponske elektrane.

Obavijest

Svi građani koji nisu mogli prisustvovati tribini, a žele se informirati o mogućnostima sufinanciranja, mogu se obratiti predstavnicima REA Sjever na telefonski broj 048 289 240 ili na e-mail tomislav.hlevnjak@rea-sjever.hr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content