U Varaždinu održana završna konferencija projekata One Sun Connecting North and South i Solar Roofs for Green Virovitica

U srijedu, 10. travnja 2024. u dvorani Aula Magna na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu održana je završna konferencija projekata One Sun Connecting North and South (One Sun) i Solar Roofs for Green Virovitica (Green VTC).

Završna konferencija održana je u zajedničkoj organizaciji Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i Regionalne energetske agencije Sjever te je okupila predstavnike hrvatskih partnera projekata te predstavnike norveškog partnera sa Sveučilišta u Stavangeru.

Na samom početku konferencije okupljene partnere oba projekta pozdravili su veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Arne Sanne Bjornstad, gradonačelnik Varaždina g. Neven Bosilj, gradonačelnik Virovitice g. Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Koprivnice gđa Ksenija Ostriž, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije gđa Stella Arneri, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu g. Tomislav Bolanča, dekan Geotehničkog fakulteta u Varaždinu g. Hrvoje Meaški te ravnatelj REA Sjever g. Ivan Šimić.

Ravnatelj REA Sjever u pozdravnom govoru okupljenim partnerima predstavio je put od prijave projekata putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, okupljanja partnera, agregacije projekata i provedbe zajedničkog postupka nabave za izgradnju fotonaponskih elektrana te je kao ključne rezultate projekta istaknuo smanjenje ovisnosti i povećanje proizvodnje vlastite energije te kroz projekte stečeno znanje i iskustvo.

U nastavku konferencije, Zvonimir Perko, voditelj projekata u REA Sjever, naglasio je kako je projektima One Sun i Green VTC u 23 mjeseca na javnim zgradama instalirano ukupno 36 fotonaponskih elektrana za 20 naručitelja te je predstavio specifičnosti objedinjenog postupka javne nabave koji je provela REA Sjever kao središnje tijelo za javnu nabavu i njime za 20 partnera osigurala povoljnije uvijete nabave fotonaponskih elektrana.

Okupljeni partneri, na kraju prezentacije o rezultatima projekta vidjeli su i dvije video projekcije  zračnih snimaka instaliranih fotonaponskih elektrana iz oba projekta koje je za potrebe završne konferencije izradila REA Sjever.

Profesor Mohammad Mansouri predstavio je rad Fakulteta za znanost i tehnologiju Sveučilišta u Stavangeru, dok je program Energija i klimatske promjene iz kojeg su projekti One Sun i Green VTC financirani predstavio Lovre Karamarko iz Ureda za europsku teritorijalnu suradnju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Za sam kraj konferencije, izvanredna profesorica i docentica gđa Vlasta Zanki predstavila je temu Zelena tranzicija u obrazovanju i praksi na Geotehničkom fakultetu nakon kojeg su dekan Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i predstavnik Sveučilišta u Stavangeru potpisali Sporazum o umrežavanju čiji je cilj jačanje bilateralnih odnosa i razmjena informacija između dva sveučilišta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content