U Varaždinu predstavljen projekt energetske obnove Staroga grada

Gradonačelnik grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, ravnatelj Gradskog muzeja Grada Varaždina Miran Bojanić Morandini i voditelj razvoja poslovanja REA Sjever Damir Mandić, jučer 24. srpnja, na press konferenciji održanoj ispred varaždinskog Starog grada zajednički su predstavili projekt energetske obnove Staroga grada.

Na press konferenciji istaknuto je kako su Odlukom Ministarstva kulture i medija, Gradskom muzeju Grada Varaždina, kao prijavitelju odobrena financijska sredstva u ukupnom iznosu od 949.114,85€ te da su dobivena sredstva rezultat uspješne zajedničke suradnje Grada Varaždina, Gradskog muzeja Grada Varaždina i REA Sjever.

Energetskom obnovom Staroga grada planirani su zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova grijanje zgrade za čak 27% u odnosnu na do sada potrebnu količinu energije za grijanje zgrade, dok se u pogledu korištenja primarne energije planiraju uštede od 66%.

Planirani zahvati na građevini projektirani su sukladno načelima ne nanošenja bitne štete – DNSH (eng. „Do no significant harm“), koje provoditelje projekata obvezuje da svojim aktivnostima ne prouzroče štetu koja bi imala negativan utjecaj na okoliš.

Toplinska izolacija stropova i zidova prema negrijanom tavanu, zamjena vanjske stolarije s energetski učinkovitijom u skladu s uvjetima konzervatora, modernizacija sustava rasvjete te rekonstrukcija sustava grijanja gdje se kao novi izvor topline za grijanje planira ugraditi dizalica topline koja kao toplinski izvor koristi vodu, neke su od planiranih mjera planiranih u energetskoj obnovi Staroga grada.

Projekt energetske obnove Staroga grada, nakon zgrade Gradske vijećnice druga je uspješna prijava na natječaj za dodjelu financijskih sredstava za energetsku obnovu zgrada kulturne baštine u kojoj je REA Sjever Gradu Varaždinu pružila stručnu podršku.

Uz navedene projekte, REA Sjever pružila je podršku i na drugim projektima energetskih obnova i iskorištavanja obnovljivih izvora energije u kulturno povijesnim objekatima poput: zgrade Pučkog otvorenog učilišta i zgrade Gradske knjižnice u Koprivnici, dvorca Pejačević i zgrade gradske uprave u Virovitici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content