virovitica naslovna

Virovitica postavlja solarne elektrane na zgrade od strateškog značaja

U prostorijama grada Virovitice, 18.8.2022., održana je početna konferencija projekta Solar Roofs for Green Virovitica.

Glavni ciljevi projekta su instalacija ukupno sedam solarnih elektrana na javnim zgradama u gradu, jačanje kapaciteta za upravljanje i promicanje energije kroz radionice, konferencije i edukativni AR sadržaj te uspostavljanje i unaprjeđenje bilateralnih odnosa između hrvatskih partnera i partnera iz Kraljevine Norveške.

Ovim projektom, čiji smo projektni partneri i koji je vrijedan 735.000 eura, osigurano je sufinanciranje od 85% ukupnog iznosa za izgradnju solarnih elektrana na zgradama od velike važnosti za Viroviticu: Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma.

Kroz instalaciju solarnih elektrana na javnim objektima u gradu, predviđeno je smanjenje potrošnje električne energije za oko 30%.

Gradonačelnik Virovitice je tijekom konferencije izjavio: “Ovih sedam solarnih elektrana bit će nam put za sve takve daljnje investicije. Osim što ćemo uvoditi solarnu energiju kao jedan od osnovnih izvora energije na području grada Virovitice, paralelno ćemo mijenjati sustave da budemo što manje ovisni o potrošnji plina jer sve pokazuje na to da će energetska kriza trajati jako dugo. Tu su najprije škole, dvorane, javne zgrade, gdje god to bude potrebno i moguće“.

Solar Roofs for Green Virovitica konferencija (3)

Nakon predstavljanja projekta i financijskih mehanizama koje su za okupljene održali djelatnici Regionalne energetske agencije Sjever, održan je i dio za građane zainteresirane za postavljanje solarnih elektrana na obiteljske kuće.

Tom je prilikom ravnatelj Agencije Ivan Šimić rekao: „Ono što mi uvijek preporučujemo, i ono što je u ovom trenutku optimalno, je da građani dimenzioniraju elektranu u skladu s vlastitom potrošnjom. Tipično, za kućanstvo koje troši 350 do 400 kuna mjesečno za struju dovoljna je elektrana 4 do 4.5 kW, što bi bilo ulaganje od 50 do 60 tisuća kuna. Projektna dokumentacija se kreće, okvirno, između četiri i pet tisuća kuna. Moguće je proći jeftinije, ovisno o tome koju opremu građani odaberu. Sam proces ne bi trebao dugo trajati, projektiranje i energetska suglasnost HEP-a je par mjeseci. Samo izvođenje ovisi o tome koliko su majstori i instalateri, koji su danas deficitarna usluga, dostupni – pojasnio je Šimić te na pitanje koliko na ovaj način jedno kućanstvo može uštedjeti, odgovara:

– Solarna elektrana od 3 do 4 kW može proizvesti 4500 kWh. U ovom trenutku to je otprilike i takva ušteda, oko 4500 kuna. S tim da će uštede, zbog najavljenog povećanja električne energije, biti i veće“.

Solar Roofs for Green Virovitica konferencija (2) (1)

Ovaj projekt financiran je iz financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora za financijsko razdoblje 2014. – 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content