green aura konferencija-naslovna (1)

Održana završna konferencija projekta Green AURA

U petak, 16.12.2022., održana je završna konferencija projekta Green AURA (Setting up cooperation of GREEN Communities with AUgmented Reality Assisted living labs) u prostorijama inkubatora kreativnih industrija Enter Koprivnica.

Projekt je to koji je za cilj imao promicanje energetske učinkovitosti i povećanje svijesti građana o klimatskim promjenama pomoću sadržaja proširene stvarnosti (AR).

Nastavno na temu promicanja energetske učinkovitosti, predstavnici Agencije su predstavili i druge slične projekte na kojima rade, poput projekta nZEB Ready koji za cilj ima povećati spremnost tržišta za učinkovitu provedbu planova za nZEB te potaknuti potražnju za radnicima i stručnjacima koji će imati potrebne vještine iz područja energetske učinkovitosti i održive gradnje.

Ovoj konferenciji prisustvovali su nositelji i partneri na projektu: predstavnici Sveučilišta u Pečuhu, Grad Koprivnica, Razvojna agencija iz Pečuha te predstavnici REA Sjever.

Greenaura konferencija

Osim njih, konferenciji su prisustvovali i predstavnici tvrtki Equinox, MANIC i InoTeq, koji su održali prezentacije o mogućnostima primjene proširene stvarnosti kroz svoja praktična iskustva.

Predstavnik REA Sjever, Zvonimir Perko, voditelj na ovom projektu, iznio je glavne ciljeve i aktivnosti koje su se provele tijekom trajanja ovog projekta.

– Na ukupno 14 lokacija u Gradu Koprivnici postavili smo sadržaj proširene stvarnosti. To su lokacije koje u stvarnosti već imaju nekakav sadržaj, odnosno postoji neki oblik rješenja energetske učinkovitosti. Kroz proširenu stvarnost htjeli smo dati građanima više informacija.

Tako smo, primjerice ispred jedne škole u Koprivnici koja ima fotonaponsku elektranu, postavili sadržaj proširene stvarnosti koji daje više informacija građanima o suncu, proizvodnji energije iz sunca, o isplativosti fotonapona… Za građane koji obiđu sve lokacije osigurali smo i prigodne nagrade – pojasnio je Perko.

Green aura konferencija Zvonimir Perko

Dakle, bez obzira što je projekt završio, građani i dalje mogu uživati u istraživanju i AR sadržaju na lokacijama koje su prikazane na mapi niže.

Ako vas zanima kako možete ući u proširenu stvarnost, pogledajte sliku niže na kojoj pišu sve upute za preuzimanje aplikacije i njeno korištenje.

upute za pokretanje aplikacije

Projekt „Setting up cooperation of GREEN Communities with AUgmented Reality Assisted living labs“ (Green Aura) financiran je u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020,  trajao je 24 mjeseca, a vrijednost mu je 270.134,45 EUR.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content