potpisivanje ugovora Đakovo (1)

Započelo potpisivanje ugovora za izgradnju fotonaponskih elektrana koje će se graditi od istoka do juga Hrvatske

U Đakovu je 21.3.2023. započelo svečano potpisivanje ugovora o gradnji te ugovora o pružanju usluge stručnog nadzora u sklopu provedbe projekta One Sun Connecting North and South za Grad Đakovo i Grad Beli Manastir.

Podsjetimo, REA Sjever je projektom One Sun Connecting North and South povezala čak 20 partnera u svrhu povećanja proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Hrvatskoj.

Grad Đakovo će u okviru ovog projekta fotonaponske elektrane implementirati na dva vrtićka objekta – Vila i Botić, te na gradsku nastavno-športsku dvoranu, a Grad Beli Manastir fotonaponsku će elektranu graditi na Kući baranjskog kulena.

Potpisivanju ugovora ispred REA Sjever prisustvovali su Jurica Perko i Zvonimir Perko, a Jurica je tom prigodom izjavio:

„Glavna i ključna aktivnost projekta One Sun Connecting North and South je izgradnja fotonaponskih elektrana na javnim i privatnim objektima. Spajajući dva projekta One Sun Connecting North and South i Solar Roofs for Green Virovitica, kroz objedinjenu nabavu dobili smo znatno povoljniju cijenu, nego što bi to bilo ugovaranjem pojedinačnih elektrana. Kroz ta dva projekta nabavljeno je ukupno 36 fotonaponskih elektrana od kojih tri u Đakovu i jedna u Belom Manastiru.”

Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Beli Manastir Tomislav Rob, Marko Vukobratović kao predstavnik tvrtke Aruna koja će izvoditi ove radove i Vjekoslav Dugec kao predstavnik nadzora.

Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić zahvalio je predstavnicima REA Sjever što ih je uključila u ovaj projekt i rekao da je vrijednost fotonaponskih elektrana koje će se graditi u Đakovu 70 tisuća eura.

“Grad Đakovo vrlo je aktivan i u provedbi drugih projekata koji se tiču energetske obnove, od stambenih zgrada do javnih zgrada. Bitno je napomenuti da smo prošle godine uspjeli doći do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koju sufinanciramo s 20%”, rekao je Marin Mandarić.

Gradonačelnik Grada Beli Manastir se nadovezao:

“Isto kao što je rekao gradonačelnik Mandarić, pripremamo još niz projekata i ovo je jedna hvalevrijedna inicijativa. Znamo da je REA Sjever vrlo vrijedna po svim ovim pitanjima, čak izrađuju i SECAP planove i sve ono što se tiče zelene tranzicije. Hvala još jednom svima na angažmanu, a izvođačima želimo vrlo brzu provedbu.“

Predstavnik izvođača radova Marko Vukobratović potvrdio je gradonačelnikove riječi:

“Ovo nije samo simbolika, ovo je stvarno prvi korak koji nam predstoji gdje svi moramo biti svjesni kako energija nije pala s Marsa. Mi smo kao tvrtka počašćeni ovim projektom, visoko smo specijalizirani za ovakve sustave i bit će nam drago da vrlo brzo ovu priču stvorimo.“

O projektu

Uz REA Sjever kao nositelja projekta, u projektu sudjeluje čak 18 hrvatskih gradova i općina, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Cjelokupni projekt, uključujući sve ostale partnere, vrijedan je 1.004.330,99 eura, a financira se iz Programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Predviđeno trajanje programa je 23 mjeseca, a plan je instalirati ukupno 29 fotonaponskih elektrana na javne zgrade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content